Rosborgelever bliver klogere på global opvarmning
Rosborgelever bliver klogere på global opvarmning
Ekskursion i Geovidenskab
På Rosborg Gymnasium & HF har vi uofficiel Danmarks rekord i geovidenskab, idet vi er det eneste gymnasium i Danmark, som til dato har 5 årgange med geovidenskabelig studieretning J
Geovidenskabselever fra 3.z på Rosborg Gymnasium har her i november besøgt Center for Is og Klima på Københavns Universitet. Her lærte klimaforsker Anders Svensson eleverne om de naturlige klimasvingninger, som iskerneforskerne kan måle i iskerner fra Indlandsisen i Grønland. Eleverne hørte også om, hvordan CO2 koncentrationerne i atmosfæren nu er på det højeste niveau i over en million år. Og at den bratte stigning i koncentrationen af drivhusgasser er sket i løbet af mindre end 100 år. Konsekvensen vil uundgåeligt være et varmere klima og et stigende havniveau, som vil føre til flere oversvømmelser især i lavtliggende områder som fx Vejle Midtby.
Denne foruroligende viden om menneskeskabte klimaændringer bygger oven på elevernes undervisning i faget geovidenskab. Geovidenskab er et fag, hvor fysik og naturgeografi samarbejder i undervisningen.
Et kig på livet før istiden
Som afslutning på besøget hos Center for Is og Klima, tog Anders Svensson eleverne med ned i fryserummet, hvor iskernerne opbevares. Det var en iskold oplevelse, som bl.a. bød på en 130.000 år gammel iskerne med mudder fra bunden af Indlandsisen. Indlandsisen er over 3 km tyk, så det har taget forskerne flere år, at bore ned til bunden. Mudderet fra iskernen indeholder rester af DNA. Den verdenskendte professor i geogenetik Eske Willerslev har taget prøver af DNA fra mudderet for at få viden om dyre- og planteliv samt klimaet i Grønland i varmeperioden før istiden.
Se også fotos fra 3.z's geovidenskabsekskursion her på Rosborgs Facebookside