HERE WE ARE: Vestre Engvej 61 · 7100 Vejle · Tlf. 7583 2322 · Kontortid 7.30-15.30 · rosborg@rosborg-gym.dk


5. november 2017:

Rosborg-elever besøger partnerskole

SRP-tur til Kina

Efter 10 dage i Kina er 7 elever fra Rosborg nu vendt hjem til Vejle en hel del oplevelser rigere og med en masse viden til deres SRP'er. 

De første 5 dage boede eleverne hos kinesiske elever fra vores partnerskole i provinsbyen Handan, hvor der "kun" bor ca. 9 millioner indbyggere. Her fik de oplevet en helt almindelig kinesisk gymnasieelevs hverdag og det var vist noget af en øjenåbner. Lange skoledage og benhårdt pres fra både forældre, skole og samfund efterlader ikke meget tid til noget som helst andet end at læse, læse og læse. 

Efter 5 intense dage i Handan tog vi hurtig-toget til Beijing hvor den sidste del af turen blev tilbragt. Her stod programmet først på besøg i Art Distict 798, et spændende område med gallerier, værksteder og butikker, hvor vi besøgte de systemkritiske Gao Brothers' galleri og var så heldige at møde en af brødrene selv. Han kunne fortælle om, hvordan det er at leve som udøvende, kritisk kunstner i et styre som det kinesiske, hvor ytringsfrihed er en by i Rusland. 

Vi besøgte også en skole for børn af fattige migrantarbejdere, som ikke har ret til at gå på de offentlige skoler og derfor er henvist til skoler, som drives af private for private midler og velgørenhed. 

Den danske ambassade i Beijing stod også på programmet og her blev vi klogere på den netop overståede partikongres, Kinas udenrigspolitik og økonomi, Danmarks forhold til Kina og fremtiden for grøn energi i Kina. 

Vi fik i den grad oplevet de store kontraster der findes i Kina og var også på besøg i et af de vestlige kvarterer i Beijing, hvor markedsøkonomien trives og dyre vestlige butikker sælger alt fra Lamborghinier til Louis Vuitton tasker til Beijings multimillionærer. Som en kontrast til dette var vi på besøg i Hutongerne - de traditionelle boligkvarterer i Beijing, hvor boligforholdene er noget mere beskedne. Her fik vi et oplæg af historiker Lars Ulrich Thomsen, som har boet i Beijing i over 20 år. Han kunne fortælle om byens hastige udvikling og tog os med på en rundtur i de gamle boligkvarterer. 

Vi mødtes også med en amerikansk journalist, Michael, som kunne fortælle om hvordan det er at arbejde som reporter i et land hvor censur er et vilkår i det daglige arbejde. Her kom vi også omkring alt lige fra USA's forhold til Kina til Kinas økonomiske udvikling. 

Lige inden vi rejste hjem nåede vi et virksomhedsbesøg hos Danfoss, hvor deres danske CFO og kinesiske Vice President fortalte om virksomhedens forretningsområder samt om Kinas vision om at komme den stigende luftforurening (som vi oplevede på egen krop og lunger i Handan) til livs. 

Man kan selvfølgelig ikke besøge Beijing uden at besøge nogle meget berømte seværdigheder, så udover virksomhedsbesøg, ambassadebesøg osv. lagde vi selvfølgelig også turen forbi den Himmelske Freds Plads, hvor studenteroprøret i 1989 blev nedkæmpet med hård hånd, samt den Den Forbudte By, hvor kinesiske kejsere har boet igennem mange dynastier indtil 1912, hvor den sidste kejser forlod paladset. Derudover kan man selvfølgelig ikke besøge Beijing uden at tage en tur ud og gå på den kinesiske mur, så det gjorde vi naturligvis også. 

Alt i alt 10 dage med helt utroligt mange indtryk og oplevelser, som nu skal fordøjes og sorteres inden arbejdet med SRP for alvor går i gang. 

/Jeanette Thomsen

 

Se mange flere fotos fra turen til Kina her på Rosborgs Facebookside

WEB & FILM: MARGINAL.DK