Fag på STX
Her kan du se den aktuelle oversigt over de fag, der undervises i på STX på Rosborg Gymnasium & HF.
Almen sprogforståelse
I ALMEN SPROGFORSTÅELSE arbejder vi med det, der er fælles for de sprog, du møder i gymnasiet- dvs. dansk, engelsk 2. fremmedsprog og latin.
Forløbet i almen sprogforståelse består af en almen del, hvor du bliver introduceret til sprogets begreber, sproghistorie, morfologi og syntax, stilistik og sociolingvistik. Dertil kommer en latindel, der giver dig et grundlæggende kendskab til det latinske sprogs ordforråd og grammatik samt til latins placering i den europæiske kulturhistorie. Vi arbejder også med sammenhængen mellem latin og de moderne europæiske sprog ved at se på eksempler på enkeltord og grammatiske strukturer, der går igen fra sprog til sprog.
Forløbet i Almen Sprogforståelse er obligatorisk på STX og ligger i grundforløbet.
Eksamen
Forløbet i almen sprogforståelse afsluttes med en medtællende skriftlig prøve.
Astronomi
I faget ASTRONOMI arbejder vi med alt, hvad der findes i Universet. Astronomien prøver at finde et svar på, hvordan stjernerne fungerer, hvordan Universet og solsystemet er dannet og opbygget, og hvordan det vil udvikle sig. Vi arbejder med konkrete observationer og med teorier om Universet, og vi drøfter fortidens og nutidens forestillinger om Universets udvikling. I den forbindelse bruger vi også vores mobile planetarium.
Såfremt vejret tillader det, laver vi observationer og tager billeder med skolens 20 cm-kikkert med CCD-detektor om aftenen, hvor vi har de bedste betingelser for at foretage observationer.
Undervisningen i Astronomi veksler mellem at vi arbejder individuelt, fælles og i grupper med de forskellige teoretiske og praktiske opgaver.
Faget indeholder både en mundtlig og en skriftlig dimension, hvor vi blandt andet ved hjælp af computerprogrammer, skal behandle astronomiske data og forsøge at bekræfte de teorier, som vi har snakket om i løbet af undervisningen.
I løbet af året udarbejder hver elev sin egen astronomiske portfolio.
Du kan læse mere om faget på www.astro-gym.dk
Her på Rosborg kan du få astronomi C som valgfag i 2g eller 3g.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Biologi
I faget BIOLOGI beskæftiger vi os med krop, genetik og natur. Vi ser bl.a. på hvorfor nogle har brune og andre blå øjne, og vi bevæger os ud i naturen, hvor vi laver vandløbsundersøgelser. På A-niveau arbejder vi også med immunsystemet og med hvordan kemiske stoffer kan påvirke kroppen.
Biologi er både et teoretisk og et eksperimentelt fag. Det betyder, at du kommer til at efterprøve en del af det teoretiske stof ved at udføre eksperimenter i laboratoriet og ved at foretage undersøgelser og iagttagelser i naturen.
Her på Rosborg har alle elever faget biologi på mindst C-niveau (biologi indgår også i faget bioteknologi), og i de fleste studieretninger har du mulighed for at opgradere biologi C til b-niveau. Du kan få biologi A som studieretningsfag i kombination med kemi B.
Eksamen
På B- og C-niveau er der mundtlig eksamen i biologi. Der er skriftlig og mundtlig eksamen i biologi på A-niveau.



Billedkunst
Billedkunst er ét af de fem kunstneriske fag, du kan vælge på Rosborg. Du kan få Billedkunst C som kunstnerisk fag i 1.g og 1HF eller som valgfag i 2.g, 3.g eller 2HF. Du kan løfte faget til B-niveau i 3.g eller 2HF, hvis du har haft det på C-niveau først.
I Billedkunst arbejder vi praktisk og teoretisk med at forstå og producere visuelle udtryk. Vi arbejder både teoretisk og praktisk med perioder fra kunstens og arkitekturens historie og med nutidskunst. Du udvikler dine evner til at analysere og skabe billedmæssige udtryk, og du arbejder med at blive god til at se, hvordan billeder påvirker dig.
Vi arbejder både med tegning, maleri, foto, skulptur, grafik, street art og arkitektur. Undervisningen er afvekslende med kunsthistorie og kulturforståelse i den teoretiske del og konkret skabende arbejde og fordybelse i den praktiske del, og vi arbejder både individuelt, fælles og i grupper både i de forskellige teoretiske og praktiske opgaver.
Som afsluttende projekt udarbejder hver elev et eksamensprojekt, som også bruges til eksamen.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Bioteknologi
I BIOTEKNOLOGI vil du lære om kemiske og biologiske processer, og om hvordan levende organismer kan bruges forskningsmæssigt og industrielt fx til produktion af lægemidler.
En stor del af undervisningen foregår i laboratoriet, hvor du kommer til at arbejde med de samme metoder, som fx retsmedicinere eller forskere på Novozymes og andre bioteknologiske virksomheder benytter. Faget giver også mulighed for at gå i dybden med genteknologiske metoder som fx gensplejsning af bakterier og opklaring af kriminalsager ved hjælp af DNA-analyser.
I bioteknologi beskæftiger vi os også med sygdomme, både deres biologiske årsag og fremstilling af lægemidler ved kemisk syntese. Behandlingen af sygdomme kræver et detaljeret kendskab til både kemiske og biologiske processer. Vi arbejder med aktuelle problemstillinger, som fx om vi i fremtiden stadig vil kunne behandle sygdomme med penicillin?
Her på Rosborg kan du få Bioteknologi A som studieretningsfag i kombination med matematik A og fysik B
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i bioteknologi.
Dansk
I faget DANSK er kernen i det vi arbejder med de tre hovedområder: litteratur, sprog og medier. I det litterære hovedområde læser og oplever vi tekster, analyserer og fortolker, lærer om forfatterskaber og perioder og om kultur- og samfundsforhold fra oldtiden til i dag. I det sproglige hovedområde arbejder vi med grammatik og sprogrigtighed, kommunikation og argumentation, og du bliver bevidst om din egen og andres måde at bruge sproget på. I det mediemæssige hovedområde har vi fokus på nyhedsgenrer, dokumentar- og fiktionsprogrammer, film og elektroniske medietekster, og du arbejder med at blive god til at gennemskue, hvilke virkemidler medierne benytter. I dansk lærer du også redskaberne til at skrive til større skriftlige opgaver i gymnasiet (Dansk-historieopgaven i 1g, Studieretningsopgaven i 2g og Studieretningsprojektet i 3g). Vi arbejder fx med, hvordan man opbygger afsnit og skriver en præcis og fagligt betonet konklusion.
I timerne veksler vi mellem klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, lærer- og elevforedrag, it-baseret arbejde og kreative øvelser. Du skal også selv producere tekster i dansk – lave oplæg, skrive essays, kronikker og litterære artikler. Vi arbejder også med forskellige mediegenrer. Det vil fx. sige, at vi skriver blogs og sætter os ind i, hvordan man skriver i blog-genren for at fange sin læser. Re-mediering er også en del af faget, hvor vi fx laver en novelle om til en kortfilm eller omvendt.
I timerne veksler vi mellem klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, lærer- og elevforedrag, it-baseret arbejde og kreative øvelser. Du skal også selv producere tekster i dansk – lave oplæg, skrive essays, kronikker og litterære artikler.
I dansk lærer du at gå bag om ordene og forholde dig kritisk-analytisk, undersøgende og diskuterende til både trykte og elektroniske tekster.
Dansk er et obligatorisk fag på A-niveau, og du skal have faget i alle tre år på gymnasiet.
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i dansk.



Design og arkitektur
Design og arkitektur er ét af de fem kunstneriske fag, du kan vælge på Rosborg. Du kan få Design og arkitektur C som kunstnerisk fag i 1.g og 1HF eller som valgfag i 2.g, 3.g eller 2HF. Du kan løfte faget til B-niveau i 3.g eller 2HF, hvis du har haft det på C-niveau først.
I faget Design og arkitektur arbejder vi praktisk og teoretisk med arkitektur, produktdesign og kommunikationsdesign, hvor eleverne f.eks. kan få til opgave at designe en plakat, en minimalbolig eller et møbel.
Undervisningen er opbygget som projektforløb, hvor du lærer om de forskellige faser i designprocessen. Hvordan genererer man ideer? Hvordan udvælger man den rette ide? Hvordan laver man research? Hvordan laver man målfaste tegninger og skalamodeller? Og ikke mindst: hvordan præsenterer man hele sit projekt? Parallelt med det praktiske arbejde lærer du en række grundlæggende fagbegreber at kende, og du får et godt kendskab til design- og arkitekturhistorien.
Der vil være en eller flere ekskursioner i løbet af året. Det kan fx være, vi tager en dag til Aarhus for at studere arkitektur og byplanlægning. Tidligere 3g B-niveauhold har desuden været på 3-dagsekskursion til København. I nogle projektforløb vil der være mulighed for at bruge skolens 3D-printer eller laserskærer.
Som afsluttende projekt udarbejder hver elev en eksamenspræsentation af et selvvalgt emne. Med udgangspunkt i de projekter du har lavet i årets løb, får du derfor mulighed for til slut selv at vælge dit eksamensemne.
Du behøver hverken at kunne tegne eller bruge diverse tegne- og billedbehandlings-programmer. Faget henvender sig til alle.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Dramatik
Dramatik er ét af de fem kunstneriske fag, du kan vælge på Rosborg. Du kan få Dramatik C som kunstnerisk fag i 1.g og 1HF eller som valgfag i 2.g, 3.g eller 2HF. Du kan løfte faget til B-niveau i 3.g eller 2HF, hvis du har haft det på C-niveau først.
I faget Dramatik arbejder vi praktisk og teoretisk med at skabe og formidle historier i det sceniske rum og med at forstå, hvad det er der virker og hvorfor det virker. Du lærer at udtrykke dig nuanceret og selvstændigt og at tage initiativ til og ansvar for små teaterproduktioner.
Dramatik handler om scenekunst, og i dramatimerne arbejder vi med drama og teater både i et nutidigt og et historisk perspektiv. Vi udvikler ideer og sætter dem i scene. Vi arbejder med forskellige udtryk og lader os inspirere af, hvad andre gør og har gjort i tidens løb. Vores redskaber er skuespilleren med sin krop og stemme og rummet med scenografi, lys og lyd. Vi arbejder både individuelt, fælles og i grupper, og vi arbejder eksperimentelt.
Parallelt med det praktiske arbejde lærer du en række grundlæggende fagbegreber at kende, og du får et godt indblik teaterteori og teaterhistorie.
Der vil være en eller flere ekskursioner i løbet af året, hvor vi tager ud og ser en teaterforestilling for efterfølgende at arbejde med forestillingsanalyse.
Som afsluttende projekt udarbejder eleverne en teaterforestilling i grupper på max 5 elever, som også bruges til eksamen.
Der kræves ikke nogen særlige forudsætninger for at kunne deltage i undervisningen i dramatik. Faget henvender sig til alle.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.



Engelsk
I faget ENGELSK arbejder vi med engelsk sprog, engelsksprogede tekster og litteratur, engelsksprogede kulturer, samfund, historie og globale forhold. Faget er både et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Det betyder, at du i engelskundervisningen får udbygget dine engelske sprogkundskaber, og du får viden om litteratur og samfundsforhold i de engelsksprogede dele af verden.
I engelskundervisningen arbejder vi både med grammatik og med at analysere og fortolke et bredt udvalg af både nye og ældre, litterære og ikke-litterære tekster, som belyser forskellige aspekter af engelsktalende landes kultur, historie og litteratur. Undervisningen i engelsk foregår hovedsageligt på engelsk, og du vil hurtigt opdage, at vi stiller større krav til sproglig præcision (korrekt grammatik og udtale), end du sikkert er vant til fra grundskolen.
Engelsk er et obligatorisk fag på STX. Du skal som minimum have engelsk på B-niveau. På Rosborg kan du på flere studieretninger få engelsk på A-niveau eller opgradere et B-niveau til A-niveau.
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i engelsk.



Erhvervsøkonomi
I faget ERHVERVSØKONOMI arbejder vi med, hvordan man skaber og driver virksomheder. Du får gennem undervisningen indsigt i, de betingelser og de muligheder, der er for at etablere og udvikle en virksomhed på et nationalt og internationalt marked. Vi drøfter aktuelle cases og teorier om hvorfor nogle virksomheder overlever, mens andre ikke gør.
Gennem undervisningen i erhvervsøkonomi udvikler du dine evner til at forholde dig reflekterende til virksomheders etablering og udvikling, deres værdiskabelse samt deres grundlæggende konkurrencemæssige, organisatoriske og økonomiske handlemuligheder. I cases bliver du stillet over for at arbejde innovativt med at løse problemstillinger for virksomheder.
Her på Rosborg kan du få erhvervsøkonomi C som valgfag i 2g eller i 3g.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Filosofi
FILOSOFI er et fag, hvor du beskæftiger dig med spørgsmål, som er grundlæggende for den menneskelige tilværelse. I filosofitimerne kommer du til at arbejde med nogle af de ”store” spørgsmål, som filosoffer gennem tiden har stillet, og de svar, de har givet.
De filosofiske grundteorier og begreber, vi tager op i løbet af året, bliver sat i perspektiv til aktuelle problemstillinger i verden. Du lærer på den måde at analysere og forholde dig til forskellige former for viden og værdier i det globale vidensamfund. Du lærer både at gennemskue filosoffernes argumenter og bliver bedre til selv at argumentere. Vi arbejder med mindst tre temaforløb med eksempler på tekstnære gennemgange af filosofiske primærtekster. Hermed bliver du godt rustet til at tænke selvstændigt og kritisk.
I faget filosofi bliver du kort sagt stillet over for nogle af de helt fundamentale og store spørgsmål her i livet, og du bliver udfordret i din måde at tænke på og din måde at argumentere på.
Her på Rosborg kan du få filosofi C som valgfag efter 1g eller som valgfag på B-niveau i 3g, hvis du har haft det på C-niveau først.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Fransk
Bienvenue au français à Rosborg Gymansium & HF
Her på vores gymnasium kan du få FRANSK som 2. fremmedsprog både som et studieretningsfag (begynder A- og B-niveau) og et valgfag (begynder A-niveau).
I fransk får du indblik i hele den fransksprogede verden både i Frankrig og de lande og kulturer, der har fransk som modersmål, officielt sprog eller kommunikationssprog. Fagets arbejdsområde er sprog, kultur, litteratur, historie og samfundsforhold i Frankrig og andre fransksprogede områder.
Vores fokus er, at du bliver god til at bruge sproget i praksis både skriftligt og mundtligt, så du kan begå dig i dagligdagssituationer. For at træne mundtlig fransk laver vi eksempelvis små skuespil og mundtlig opvarmning, og for at blive bedre til skriftligt fransk laver vi skriveøvelser lige fra starten i 1g. For os er variation nøgleordet:
–Vi ser franske film
–Vi læser franske bøger og tegneserier
–Vi bruger apps og hjemmesider
–Vi lytter til fransk musik
–Vi arbejder i grupper
–Vi taler sammen på fransk
I 2g holder vi sprogdag med deltagelse af bl.a. franske musikere og politiske kommentatorer. I 3g rejser vi til Frankrig på sprogrejse, hvor vi eksempelvis besøger en fransk sprogskole, Eiffeltårnet, museet Louvre og Notre Dame-kirken.
Vi har et samarbejde med et fransk gymnasium i Bordeaux i Frankrig, hvor vores danske elever har mulighed for at komme på udveksling i en uge, og de franske elever kan komme på tilsvarende besøg hos os.
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i fransk A efter 3g. På B-niveau er der mundtlig eksamen efter 2g.



Fysik
I fysik lærer du om universets oprindelse ved Big Bang og hvordan en regnbue opstår. Du vil komme til at arbejde med solsystemet og jorden bevægelse og dens betydning for at istider kommer og går. Du lærer også, hvordan et fly kan holde sig svævende og hvordan en raket kan flyve til månen. Du kommer også til arbejde med energiomsætning i kroppen og svingninger og lydfænomener. I fysik vil du beskæftige dig med fremtidens energiforsyning – er det vindmøller, solceller, bølgekraft eller atomkraft, der i fremtiden skal forsyne os med elektricitet og varme?
En stor del af tiden arbejdes eksperimentelt, oftest er det i laboratoriet, men man kan også undersøge f.eks. accelerationer i Tivolis forlystelser eller i idrætshallen. Du vil komme til at løse åbne opgaver i mindre grupper, hvor gruppen selv fordeler arbejdet og selv styrer løsningen af opgaven. Det er samme proces som man møder i mange moderne virksomheder, hvor det er medarbejdere, der i fællesskab løser problemerne.
Her på Rosborg kan du få Fysik A eller B som studieretningsfag. Fysik på C-niveau er et obligatorisk fag for alle andre elever på stx, og på mange studieretningerne kan du vælge at få faget på B-niveau.
Eksamen
På C-niveau er der en mundtlig eksamen.
På B-niveau er der en eksperimentel eksamen i grupper efterfulgt af en individuel mundtlig eksamen.
På A-niveau er der en skriftlig eksamen og en eksperimentel eksamen i grupper efterfulgt af en individuel mundtlig eksamen.



Geovidenskab
I GEOVIDENSKAB arbejder vi med emner som klima, energi, miljø og ressourcer. Faget er tæt knyttet til naturgeografi og fysik, og de emner, som vi i særlig grad arbejder med i faget er klimaforandringer og deres samfundsmæssige betydning.
Begrebet ”bæredygtighed” er et af de centrale omdrejningspunkter i faget: Hvordan kan vi udnytte Jordens ressourcer uden at skade miljøet eller ødelægge livsbetingelserne for fremtidige generationer?
Andre kerneområder i faget er: jordskælv, vulkaner og pladetektonik, klimaændringer og vejrsystemer. Energiforsyning nu og i fremtiden. Jordens og livets udvikling og hvordan landskaber dannes. Geovidenskab er et fag som arbejder med fysik, geofysik, naturgeografi og geologi.
Feltundersøgelser i naturen og forsøg i laboratoriet er vigtige i undervisningen i Geovidenskab. Og Rosborg er et rigtigt godt udgangspunkt for feltarbejde i naturen. Vi er tæt på Vejle Å og landskabet omkring Vejle er et af de flotteste istidslandskaber i Danmark. Vi tager også længere væk på feltkurser fx til Mols Bjerge, øen Fur i Limfjorden og til København.
Her på Rosborg kan du få Geovidenskab A som studieretningsfag i kombination med Matematik A og Kemi B.
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i geovidenskab.



Historie
I faget HISTORIE kommer du til at beskæftige dig med en række spændende perioder i historien. Undervisningen i faget giver dig viden og kundskaber om fortidige begivenheder, udviklingslinjer, kontinuitet og brud i Danmark, Europa og den øvrige verden, samt viden om, hvordan fortiden bruges af mennesker i nutiden. Faget bidrager med et historisk perspektiv til at give dig bedre forudsætninger for at forstå væsentlige nationale og internationale problemstillinger af både politiske, økonomiske, sociale og kulturel karakter.
Gennem undervisningen i historie kan du få videreudviklet din historiske viden og stimuleret din interesse for og evne til at stille spørgsmål til fortiden og dermed opnå en mere nuanceret forståelse af den komplekse verden, vi lever i.
En stor del af undervisningen i faget bruges på at vurdere kildemateriale og på at drøfte, hvilke spørgsmål vi kan stille til kilderne. Arbejdet med faget giver dig hermed redskaber til kritisk og reflekteret at finde, udvælge, anvende og vurdere forskelligartet materiale.
Historie er et obligatorisk fag på A-niveau på STX. Du skal have faget i alle tre år på gymnasiet.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i Historie.
Idræt
I IDRÆT er der fokus på fysisk aktivitet, hvor vi arbejder med at udvikle dine kreative, fysiske, motorisk/tekniske og taktiske færdigheder. I kombination hermed arbejder vi også med teori om sammenhænge mellem fysisk aktivitet, træning og sundhed. Som en del af undervisningen skal du også gennemføre opvarmningsprogrammer, afvikle forskellige fysiske tests, skrive rapporter herom og udarbejde dit eget træningsprogram.
Undervisningen i idræt er tilrettelagt sådan, at du undervejs kommer til at arbejde med såvel kreative som koreograferede bevægelsesformer og med en bred vifte af idrætslige emner, der berører både klassiske holddiscipliner og individuelle discipliner.
I timerne arbejder vi både individuelt, fælles og på hold, og vi arbejder både traditionelt og eksperimentelt.
Idræt på C-niveau er obligatorisk for alle STX-elever. I de fleste af vores studieretninger kan du endvidere vælge idræt på B-niveau.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i idræt på B-niveau for elever, der er startet på deres stx-uddannelse før august 2017.
Der er mundtlig eksamen i idræt på C- og på B-niveau for alle elever, der er startet på uddannelsen fra august 2017.
Informatik
"Den der skriver koden, definerer fremtiden”
I informatik lærer du at forholde dig til brugen af IT. Du lærer om data, strukturer og modeller i forbindelse med it-systemer, og du lærer om it-sikkerhed og manipulation af data. Du vil også komme til at arbejde med kodning, programmering og brugerflader, så du kan begå dig i den digitale fremtid. Du kommer fx til at arbejde med 3D-design, app- og spil-design og web-teknologi, men også med digitaliseringens sociale og samfundsmæssige betydning.
Undervisningen er bygget op med autentiske kreative og eksperimenterende arbejdsformer i projekter, som du enten arbejder med i en gruppe eller individuelt. En del af undervisningen vil foregå i samarbejde med eksterne partnere.
Her på Rosborg kan du i flere af vores studieretninger fra 2017 og frem få informatik som valgfag på C-niveau efter 1.g.
Eksamen
Der afholdes en mundtlig prøve på grundlag af en opgave, hvor der skal udvikles et it-system eller en del af et sådant.
Italiensk
ITALIENSK er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag, der har fokus på tilegnelse af interkulturelkommunikativ kompetence. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger gensidigt hinanden og sikrer faglig dybde. Fagets centrale arbejdsområde er det italienske sprog som kommunikations- og erkendelsesmiddel i europæiske og globale sammenhænge. Fagets arbejdsområde er sprog, kultur, historie og samfundsforhold i Italien. Italiensk er samtidig et vindue mod andre sprog og kulturer.
I undervisningen lærer du at kommunikere mundtligt og skriftligt på italiensk, sådan at du kan bruge sproget i dagligdags situationer i såvel tale som på skrift, og du får kendskab til historie, kultur og dagligliv i Italien. Du kommer til at arbejde med at analysere og fortolke tekster af forskellige genrer og se på dem kulturelle, historiske, samfundsmæssige og litterære sammenhænge.
Her på Rosborg kan du få italiensk på A-niveau som 2. fremmedsprog.
Eksamen
Der er skriftlig og mundtlig eksamen i italiensk A.
Kemi
I kemi lærer du om, hvordan alt i verden består af atomer, der er bundet sammen af kemiske forbindelser. Kemi er nøglen til at udvikle fødevarer, medicin, nye energikilder, nye materialer, og når der skal passes på miljøet.
I kemiundervisningen får du overblik over stoffernes opbygning og egenskaber, Du lærer om syrer og baser, fremstilling af alkohol og materialeundersøgelser ved hjælp af spektroskopi.
Eksperimenter udgør en stor del af kemiundervisningen.
Eksamen
På C-niveau er der en eksperimentel eksamen.
På B-niveau er der en mundtlig eksamen.
På A-niveau er der en skriftlig eksamen og en mundtlig eksamen.



Latin
ATIN er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger gensidigt hinanden og sikrer faglig dybde. Faget omhandler antikken som grundlag for senere perioders kultur og forestillingsverden og beskæftiger sig med den romerske kultur og dens efterliv på grundlag af væsentlige latinske tekster og romersk arkæologisk materiale. På latin har den antikke kultur levet videre fra Romerriget til nutiden, og latin har langt op i tiden været Europas fælles sprog, når man har kommunikeret internationalt inden for blandt andet litteratur, videnskab og religion. Latin åbner derfor for et førstehåndskendskab til antikken og dens efterliv såvel europæisk som globalt.
I undervisningen i latin arbejder vi med grammatik og du lærer du at læse lettere originaltekster fra antikken på latin. Faget bygger videre på de kundskaber, du har erhvervet dig i AP.
Her på Rosborg indgår latin C i en af vores sproglige studieretninger. Du kan også få latin C som valgfag efter 1g eller på B-niveau i 3g, hvis du har haft faget på C-niveau først.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Matematik
Matematik danner grundlag for politiske beslutninger og er kernen i medicinsk, naturvidenskabelig og teknologisk forskning. Det er matematiske modeller, der forudsiger udviklingen i økonomien, og matematik er grundlaget for vores højt udviklede samfund.
I matematik lærer du at tænke logisk og abstrakt, at analysere og løse problemer, og du får redskaber til bedre at forstå verden omkring dig. Nogle af hovedemnerne i matematikundervisningen på STX er geometri, vækst, statistik og sandsynlighedsregning. Du vil komme til at anvende avancerede computerprogrammer til at foretage beregninger og simuleringer af vores modeller.
I den daglige undervisning er der fokus på grundlæggende færdigheder, og i længere perioder knytter vi matematikken sammen med andre fag og perspektiverer matematikken til samfundet og moderne teknologi.
Alle elever på STX har matematik på mindst C- eller B-niveau. Her på Rosborg kan du også få matematik A som studieretningsfag på mange af studieretningerne.
Eksamen
Eksamen i matematik



Mediefag
Mediefag er ét af de fem kunstneriske fag, du kan vælge på Rosborg. Du kan få Mediefag C som kunstnerisk fag i 1.g og 1HF eller som valgfag i 2.g, 3.g eller 2HF. Du kan løfte faget til B-niveau i 3.g eller 2HF, hvis du har haft det på C-niveau først.
I Mediefag arbejder vi praktisk og teoretisk med levende billeder. Det er biograffilm, udsendelser på tv samt diverse formater på Internettet, og du kommer både til at analysere film/udsendelser og at lave mindre produktioner.
Mediefag er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil vide mere om, hvordan film og tv virker.
Det teoretiske arbejde i Mediefag skærper dit blik for de virkemidler, der anvendes i film og tv-produktioner, og det praktiske arbejde med små filmproduktioner hjælper dig til en forståelse af, hvordan man laver en succesfuld film- eller tv-produktion.
Som afsluttende projekt udarbejder eleverne et eksamensprojekt, som også bruges til eksamen.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget.
Musik
Musik er ét af de fem kunstneriske fag, du kan vælge på Rosborg. Du kan få Musik C som kunstnerisk fag i 1.g og 1HF eller som valgfag i 2.g, 3.g eller 2HF. Du kan løfte faget til B-niveau i 3.g eller 2HF, hvis du har haft det på C-niveau først.
Du har også mulighed for at vælge at gå på en studieretning med musik A, hvor faget er kombineret med enten matematik A eller engelsk A. Hvis du på forhånd regner med, at du vil have musik på A-niveau, så skal du vælge musik som kunstnerisk fag ved tilmelding til gymnasiet!
Kernen i faget Musik er de to hovedområder musikforståelse og musikudøvelse. Musikforståelse er den analyserende og diskuterende del, hvor du får en bred basisviden om musik. Emnerne er vidt forskellige og kan fx være: blues, jazz, symfonisk orkestermusik, pop/rock, middelaldermusik, cubanske rytmer, spirituals, opera eller noget helt andet. Musikudøvelse er den praktiske del af musiktimerne, hvor vi arbejder med enstemmige sange og flerstemmige vokal- og instrumentalnumre, både inden for traditionel og rytmisk musik. Basal stemmetræning indgår som et led i undervisningen. Du lærer også basal teknik på rytme-, bas- og akkordinstrumenter. Det er ikke et krav, at du kan spille et instrument på forhånd, men det er selvfølgelig en fordel, hvis du på forhånd har en vis erfaring med enten at synge eller spille.
Hvis du går på en studieretning med Musik A, kombineres faget med enten matematik A eller engelsk A.
Som afsluttende projekt udarbejder eleverne på holdet et eksamensprojekt, som også bruges til eksamen.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i faget på C- og på B-niveau.
Der er skriftlig eksamen og mundtlig eksamen på A-niveau.



Naturgeografi
I NATURGEOGRAFI beskæftiger vi os med grundlæggende naturprocesser og naturforhold på Jorden og med deres betydning for menneskets livsvilkår. Vi ser på, hvad der får forskellige egne af jorden til at fremtræde forskelligt og give mennesker i verdens regioner forskellige livsvilkår, f.eks. hvorfor der er tørke nogle steder, og hvorfor nogle lande har adgang til billig energi.
I undervisningen i naturgeografi arbejder vi både individuelt, fælles og i grupper. Du lærer at foretage empiriske undersøgelser, at analysere de indsamlede data og formidle dine resultater. Hermed kan du opnå en bedre forståelse af vores omverden, så du bliver i stand til at deltage i den aktuelle debat om f.eks. globale opvarmning, miljøpåvirkninger, bæredygtighed, naturkatastrofer, alternative energiformer m.m.
Her på Rosborg kan du få naturgeografi C og på nogle studieretninger også naturgeografi B, hvis du har haft det på C-niveau først.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i Naturgeografi.
Naturvidenskabeligt grundforløb
Fagbeskrivelse er på vej.
Oldtidskundskab
I OLDTIDSKUNDSKAB lærer du om antikken og om hvordan den danner grundlag for den europæiske kultur. Du lærer at analysere og fortolke tekster og monumenter og sætte dem ind i en historisk sammenhæng.
Der læses tematisk i fem hovedområder, hvoraf mindst ét skal være litterært, mindst ét filosofisk og ét kunstnerisk. Materialet, vi arbejder med i timerne, er græske og romerske antikke tekster i oversættelse, og de suppleres med nyere tekster til perspektivering. Inden for det kunstneriske hovedområde arbejder vi med billedmateriale, og her er internettet og de elektroniske medier uundværlige hjælpemidler.
De ting, du lærer i Oldtidskundskab, kan du bruge til at reflektere dybere over både din egen kultur og andre kulturer.
Her på Rosborg er oldtidskundskab et obligatorisk fag på C-niveau i 2g eller 3g.
Eksamen:
Der mundtlig eksamen i oldtidskundskab.
Psykologi
PSYKOLOGI er et fag, som giver dig en almen indsigt i og forståelse for, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig under givne omstændigheder. I undervisningen har vi fokus på fire hovedområder: socialpsykologi, udviklingspsykologi, kognition og læring, personlighed og identitet.
I faget arbejder vi med psykologiske teorier, begreber og undersøgelser. Denne viden anvender vi til at belyse og diskutere aktuelle psykologiske problemstillinger, som for eksempel kulturmøder, kønsforskelle, omsorgssvigt, hukommelse og kommunikation.
Undervisningen er tilrettelagt, så vi veksler mellem lærerstyret arbejde og mere selvstændige arbejdsformer. Udover teorigennemgang arbejder vi med psykologiske undersøgelser samt analyse af cases og dokumentarudsendelser. Vi laver også forskellige øvelser med udgangspunkt i det teoretiske stof. På b-niveau skal du selv planlægge og gennemføre en psykologisk undersøgelse.
Her på Rosborg kan du få psykologi C som valgfag efter 1g og psykologi B som valgfag i 3g, hvis du har haft det på C-niveau først.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i psykologi.
Religion
I faget RELIGON beskæftiger vi os på et videnskabeligt grundlag med religionernes opståen, ligheder og forskelle og deres nutidige betydning i en både national og global sammenhæng. Kristendom og islam er obligatoriske studieområder. Andre religioner, religionskritik og etik behandles også.
RELIGION er et obligatorisk fag på C-niveau på STX.
Eksamen
Der mundtlig eksamen i religion.
Samfundsfag
I SAMFUNDAFAG beskæftiger vi os med de 4 hovedområder sociologi, politik, økonomi og international politik. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om de dynamiske og komplekse kræfter – nationalt, regionalt og globalt – der påvirker samfundsudviklingen.
Gennem den faglige viden og de begreber, der knytter sig hertil, sætter vi dagligdagen i perspektiv, og vi arbejder i vekselvirkning mellem teoretisk stof og emner fra den aktuelle debat med at kvalificere dine holdninger og din forståelse af de handlemuligheder, du har som borger i et demokrati.
I undervisningen arbejder vi med aktuelle nyheder og begivenheder, som vi anvender som eksempler på de teorier og den viden, vi læser om i fagets grundbøger. Vi laver også selv undersøgelser, tager på ekskursioner og får besøg af politikere og andre gæsteforelæsere.
Undervisningen i samfundsfag bidrager til at fremme din almendannelse og din studiekompetence ved at give dig viden og kundskaber om og forståelse af danske og internationale samfundsforhold og den dynamik, der har indflydelse på udviklingen i det moderne samfund.
Alle elever på STX har samfundsfag på mindst c-niveau. Desuden kan du vælge samfundsfag på B-niveau og i nogle studieretninger kan du hæve det til A-niveau, hvis du har haft det på B-niveau først.
Du kan også vælge at gå på en studieretning med samfundsfag A, hvor faget er kombineret med enten matematik A eller engelsk A.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i samfundsfag på C- og på B-niveau. Der er skriftlig og mundtlig eksamen i samfundsfag på A-niveau.
Tysk
TYSK er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger gensidigt hinanden og sikrer faglig dybde. Faget beskæftiger sig med kulturelle, historiske og samfundsmæssige forhold i tysksprogede lande og områder. Centralt i faget står den praktiske dimension, som udvikler færdigheder i sprogets anvendelse samt viden og bevidsthed om dets opbygning. Endvidere udvikles evnen til at forstå og forholde sig til talt og skrevet tysk samt kendskab til tysksprogede lande i europæiske og andre internationale sammenhænge.
Du kommer både til at læse nyere og ældre litterære tekster og arbejde med andet materiale om samfundsforhold, historie og kultur. Vi øver mundtlig og skriftlig sprogfærdighed og forståelse af talt og skrevet tysk, sådan at du får styrket din beherskelse af sproget og din viden om det tyske sprogs opbygning. I de emner, vi læser, tager vi for det meste udgangspunkt i Tyskland, men vi beskæftiger os også med de andre tysksprogede lande.
Her på Rosborg kan du få tysk på A- eller B-niveau som 2. fremmedsprog eller som studieretningsfag på A-niveau i en af de sproglige studieretninger.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i tysk B. Der er skriftlig og mundtlig eksamen i tysk på A-niveau.



Spansk
SPANSK er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag, der har fokus på tilegnelse af interkulturel kommunikativ kompetence. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger gensidigt hinanden og sikrer faglig dybde. Fagets centrale arbejdsområde er det spanske sprog, dels som alment kommunikationsmiddel i europæiske og globale sammenhænge, dels som genvej til forståelse af andre sprog og kulturer. Fagets arbejdsområde er sprog, kultur, historie og samfundsforhold i bredeste forstand i de spansksprogede områder.
I spanskundervisningen lærer du at kommunikere mundtligt og skriftligt på spansk, sådan at du kan bruge sproget i dagligdags situationer og om emner, der er centrale for forståelsen af den spanske og latinamerikanske virkelighed. Du vil også få kendskab til, hvordan det er at være ung i et spansk eller latinamerikansk land
Her på Rosborg kan du få spansk på A-niveau som 2. fremmedsprog eller som studieretningsfag i en af de sproglige studieretninger.
Eksamen
Der er mundtlig eksamen i spansk B. Der er skriftlig og mundtlig eksamen i spansk på A-niveau.
Information om mål og indhold for de enkelte fag fremgår i læreplanerne for fagene, som du kan læse her: